Un, tuz, ekşi maya, su kullanılarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek, sağlığa faydaları ve lezzeti ile her öğüne tat katar. Yüksek vitamin ve mineral içeriği ile özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların enerji gereksinimlerini karşılayan ekşi mayalı ekmeği kolayca yapabilirsiniz. Enfes tadı, mis kokusu ve yumuşacık yapısı ile sofralarda yerini alan ekşi mayalı ekmek, lezzetli ve pratik yapımı ile dikkat çeker. Siz de doğal ekşi maya ile yapılan ekmeği kolayca hazırlayabilir ve sağlığı ve lezzeti bir araya getirebilirsiniz.
- Ekşi mayalı ekmek yapımı için en önemli noktalardan biri kullanılan kaşığın tahta olmasıdır ve hatasız yapmak için gramlar önemlidir. Ekşi mayalı ekmek yapmaya başlamadan önce bir tartı ve tahta kaşık edinmeniz büyük önem taşır.
- Hamurun hazırlanacağı kabın cam bir kap olması ve hamur yoğurma işleminin elle yapılması gerekir. İlk başta oldukça cıvık olan ekşi maya hamuru, birçok kez katlanarak kıvamlı bir hale gelir.
- Kullanılan mayanın bozulup bozulmadığını anlamak için bir bardak suyun içine mayadan bir miktar atılır. Eğer maya suyun dibine çökerse maya bozuk, su yüzeyine çıkarsa maya tazeliğini koruyor anlamına gelir.
- Hazırlanan hamurun kurumaması için streç film ile kaplanması önemlidir. Mayalanma işlemindeki hamurun balkon ya da pencere gibi hava alan yerlere konulmaması gerekir. Güneş görmeyen ortamlarda üzeri sıkıca sarılarak bekletilmelidir.
- Mayalanma işleminden sonra 12 saat bekletilmesi ekmeğin daha sağlam dokulu ve lezzetli olmasını sağlar.
- Fırına verilmek üzere hazırlanan hamurun üzerine jilet yardımıyla çizik atılması hamurun görüntüsünü ve kabarıklığını korumasına yardımcı olur.
- Pişen ekmeğin bir gece dinlendirilip ertesi gün dilimlenmesi hamur olmasını engeller.
- Ekmeğin ekşi ya da tatlı olması tamamen mayalı halde bekletilme süresine göre değişir. Mayalanma işlemi yapılan ve hacmi 3 kata çıkan mayalı hamur, ne kadar çok bekletilirse o kadar ekşi lezzete sahip olur.