Geleneksel yöntemler kullanarak ve tamamen doğal bir şekilde yemek pişiren kişilere artizan denir. Bu terim önceleri sadece fırıncılar için kullanılırdı. Günümüzde ise kahve ve tatlılar da dahil olmak üzere doğal bir şekilde hazırlanan birçok yiyecek ve içecek artizan olarak tanımlanmaktadır.
Yiyeceklerde Artizan Ne Anlama Gelir?
Türk mutfağında yaygın olan deyişlerden biri el emeği göz nurudur. Artizan olarak nitelendirilen kişiler ikram ettiği ya da satışa çıkardığı yemekleri saatler boyunca yoğun emekler vererek hazırlar. Pişirdiği yemeklerde el emeği olduğu için makinelerde hazırlanan hazır gıdalara oranla çok daha lezzetlidir.
Artizan ekmek, tamamen el emeğiyle ve yapımının her aşamasında ufak detaylara bile büyük önem verilerek yapılan, ustalık ve el becerisiyle kabuk ve iç yapısının ideal sertlik ve nemde olması sağlanan küçük miktarlarda üretilen ekmektir. Bu nedenle artizan ekmekler seri olarak üretilen ekmeklerden çok daha lezzetlidir.
Tarihi İznik Fırını’nda satışa sunduğumuz artizan ekmeklerin tamamında Tarihi İznik Fırını’na özel olarak üretilmiş “doğal ekşi maya” kullanılmaktadır. En beğenilen ürünlerimizde kullanılan maya ise geçmişten günümüze gelen geleneksel eşki mayadır. Artizan ekmeklerin yapımında kullanılan doğal mayalar, ekmeğin lezzetinin uzun sürede olgunlaştırılmasını sağlamaktadır.
Artizan Ekmekler Nasıl Hazırlanır?
Tadı ve dokusuyla damaklarda farklı bir iz bırakan artizan ekmeklere olan talep her geçen gün artmaktadır. Ancak artizan ekmekleri hazırlamanın çok zorlu olduğuna ve içerisinde çok farklı mayalar kullanılması gerektiğine dair bazı yanlış bilgiler bulunması nedeniyle bazı fırınlar halen daha artizan ekmek üretmeye sıcak bakmamaktadır.
Artizan Ekmeğe En Çok Hangi Lezzetler Yakışır?
Artizan ekmekler uzun süre dayanan tazeliği ve yumuşak dokusuyla damaklarda farklı bir lezzet bırakırken, aynı zamanda pek çok farklı tatla da çeşitlendirilebilir. Artizan ekmeğinizi hem tatlı, hem de tuzlu lezzetlerle zenginleştirebilirsiniz.